Het boek, 'Rijke pa, arme pa', of ook wel 'Rich Dad, Poor Dad' van Robert T. Kiyosaki is een echte klassieker als het gaat om financiële boeken. Dit boek heeft mijn hele kijk veranderd op vastgoed en hoé je met geld moet omgaan. Misschien zal dit boek jou ook wel heel veel leren ;). In deze blog zullen we de 5 meest interessante lessen uit het 'Rijke pa, arme pa' samen bespreken.
Wat is het vermogen van Robert Kiyosaki?
Robert Kiyosaki mag dan wel een goede leraar zijn over financiën, maar laat zijn vermogen ook zien dat hij goed is in vermogenopbouw?
Robert Kiyosaki's vermogen wordt geschat op $ 100 miljoen. Het grootste gedeelte van zijn vermogen bestaat uit vastgoed, wat hij verhuurd en hierdoor ook nog cash flow van krijgt waar Robert nieuwe woningen van kan kopen.
Hoe zit het Boek in Elkaar?
In "Rijke pa, arme pa" vertelt Robert over zijn twee vaders; zijn eigen 'arme' vader en de 'rijke' vader van een goede vriend genaamd Mike. Beide vaders hebben een andere kijk op werken, geld verdienen en de belangrijke dingen in het leven.
Robert legt uit hoe hij in zijn jeugd beiden visies heeft meegemaakt op een amuserende manier. Later is duidelijk dat Robert de manier van zijn 'rijke' vader heeft omarmd en deze financiële educatie de lezer ook probeert aan te leren.
Waarom is dit boek een Bestseller?
Robert's boek 'rijke pa, arme pa' heeft 7 jaar lang op de New York Bestseller lijst gestaan en hij is zelfs te gast geweest bij Oprah! Waarom is dit boek zo populair?
Het boek "Rijke pa, arme pa" van Robert Kiyosaki is erg uniek in de kijk op hoe je financiële vrijheid en rijkdom opbouwt, vooral voor de tijd waarin het boek verscheen, namelijk in 1997.
Het boek leert je niet alleen te kijken naar je maandelijkse inkomsten via je salaris of werk waar je actief voor werkt. Nee, het boek leert je om "Bezittingen" (ook wel Assets) op te bouwen die passief waarde voor jou genereren zonder er veel te voor hoeven doen.
Daarnaast gelooft Robert Kiyosaki niet in de "Millionair Next Door techniek", waarbij je maandelijks een klein bedrag op zij zet en deze 'veilig' in een ETF belegd. Robert Kiyosaki gelooft in je vermogen verplaatsen naar waar het gaat groeien om zo meer rendement te pakken.
Zo, nu weet je al een beetje wat Robert Kiyosaki's ideeën zijn over hoe je financiële vrijheid kan bereiken. Dit is nog maar het tipje van de sluiter. Laten we ons verder verdiepen in de interessante kijk van Robert.
De 5 belangrijkste lessen van Robert
Dit zijn de 5 belangrijkste lessen uit "Rijke pa, arme pa". Natuurlijk hoef je het niet met elke les eens te zijn. Probeer met een open blik te kijken naar wat Robert ons leert.
1. "De rijken werken niet voor geld"
Robert legt uit dat elk rijk persoon het zó goed geregeld heeft, dat die niet hoeft te werken. Rijken hebben namelijk bezittingen die 'passief' cashflow genereren en zorgen voor inkomsten. Rijken zouden dus 2 jaar niet kunnen werken en misschien zelfs wel in totaal meer vermogen hebben na die 2 jaar.
2. Je hebt geen geld nodig om rijk te kunnen worden"
Vaak wordt er gesuggereerd dat je geld nodig hebt, om meer geld mee te creëren. Robert is het hier niet mee eens. Robert legt zelfs uit dat hij zelf ooit een woning heeft gekocht met 100% schulden (dus € 0,- eigen geld) en hiermee een positieve cashflow heeft gegenereerd van $ 25,- per maand. Dit is misschien niet veel geld, maar het laat wel zien dat je geen geld nodig hebt om geld te creëren.
3. "Je eigen woning is een schuld, geen bezitting"
Misschien herken je het wel van thuis: "Je eigen huis kopen is de grootste investering van je leven." Robert denkt hier heel anders over. "Een huis is een schuld," zegt hij tegenstrijdig. Robert vindt iets pas een bezitting als je er een positieve cashflow aan overhoudt elke maand. Met je eigen huis gaat er juist elke maand geld uit naar de bank voor de hypotheek, een schuld dus.
4. "Financiële educatie is je grootste bezitting"
Robert legt uit in 'Rijke pa, arme pa' dat om financieel vrij te worden, financiële educatie het belangrijkste bezit is. Hij legt uit dat er overal goede investeringsopties zijn, maar alleen iemand die er kennis van heeft deze opties kan zien. Robert kan in 1 stad vaak al tientallen goede investeringen vinden, terwijl buurman Jan er misschien geen kan vinden. Kennis is dus de sleutel tot succes.
5. "Werk niet om geld te verdienen, werk om te leren"
Als laatste belangrijke les in "Rich Dad, Poor Dad", legt Robert uit dat het belangrijk is om te werken om te leren en niet om een salarisstrook te ontvangen. Het is dan ook niet erg om een minder goed betaalde baan te kiezen als je er maar heel veel van leert. Je kunt deze kennis later gebruiken om bezittingen mee te creëren. Marketing en verkopen zijn volgens Robert de belangrijkste kwaliteiten voor rijkdom.
Mijn mening over het boek
Dit boek heeft me erg geïnspireerd om anders naar inkomens te kijken. Ik vind het nu belangrijker om "Bezittingen" op te bouwen dan om een hoge salarisstrook te ontvangen (is natuurlijk ook altijd leuk ;)).
Ik heb op dit moment ook al "The Cashflow Quadrant" en "Why the Rich are getting Richer" gelezen van Robert Kiyosaki en zijn kijk spreekt me erg aan. Ik geloof dat het voor iedereen een goed idee is om "Rich Dad, Poor Dad" te lezen om je eigen financiële kennis te vergroten en het heft in eigen handen te nemen.
Wat vind jij van 'Rijke pa, arme pa'?
Heb jij 'Rijke pa, arme pa' al gelezen? Laat dan zeker even achter of jij het eens bent met Robert en hoe jouw kijk is op financiële vrijheid.
Meer lezen over vastgoed, investeren en studeren? Klik hier voor nog meer interessante blogs ;).
Comments