Er zijn veel verschillende hypotheeksoorten, waarbij de spaarhypotheek iets minder bekend is dan de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Toch is het slim om je te verdiepen in andere hypotheeksoorten. Wat is de spaarhypotheek en waarom zou je hiervoor kiezen?
Spaarhypotheek Uitgelegd
Tijdens de leenperiode van de spaarhypotheek, hoef je nog niet je lening af te lossen, maar betaal je alleen rente en een spaarpremie voor de spaarverzekering die je hebt afgesloten. Aan het eind van de leenperiode, heb je genoeg gespaard om de lening af te lossen met wat je hebt opgebouwd met de spaarpremies.
De hoogte van de spaarpremie is precies zo uitgerekend dat je aan het einde van je leenperiode alles kan aflossen. Je zult dus niet voor verassingen staan en nog eens duizenden euro's moeten bijleggen op het einde van de leenperiode.
Disclaimer: sinds 2013 is het fiscaal voordeel van een spaarhypotheek afgeschaft. Hierbij moet het gespaarde geld over de periode worden belast in Box 3.
Elke Maand Hetzelfde
Een fijn voordeel van de spaarhypotheek is dat je elke maand hetzelfde bedrag betaalt, net zoals bij de annuïteitenhypotheek. Hierbij weet je dus elke maand wat je nodig hebt om aan de spaarhypotheek te betalen en geeft dit zekerheid.
Voor- en Nadelen op een Rijtje
Er zijn verschillende voor- en nadelen van een spaarhypotheek. Zoals genoemd vinden vaak mensen het een voordeel dat je elke maand hetzelfde bedrag overmaakt. Daarnaast is het ook een voordeel dat het relatief 'veilig' is, omdat je elke maand spaart en uiteindelijk de lening kunt aflossen. Al is dit voordeel bij de meeste hypotheken ook van toepassing.
Nadelen van de Spaarhypotheek:
Vaak een hoger rentepercentage dan andere hypotheken
Geen recht op hypotheekrenteaftrek
Als rente daalt --> stijgt spaarpremie = hogere maandlasten
Annuïteiten vs. Spaarhypotheek
Een annuïteitenhypotheek heeft het meeste weg van een spaarhypotheek en daarom twijfelen mensen vaak tussen deze twee hypotheken. Hieronder de verschillen op een rijtje in een duidelijke tabel:
Annuïteitenhypotheek | Spaarhypotheek |
Elke maand zelfde lasten | Elke maand zelfde lasten |
Lager rentepercentage | Hoger rentepercentage |
Aflossing al tijdens leenperiode | Aflossing aan eind leenperiode |
Voor 'lagere' inkomens vaak voordeliger | Voor 'hogere' inkomens vaak voordeliger |
Extra Aflossen of Storten?
Wil jij tussentijds toch graag extra aflossen bij de spaarhypotheek? Vaak is dit minder voordelig bij een spaarhypotheek door de belastingvoordelen. Wél kan geld storten op de polis interessant zijn.
Als je extra geld stort op de polis moet je er rekening mee houden dat je dit geld er niet meer kan afhalen totdat de hypotheek is afbetaald. Denk dus goed na of je dit echt wilt. Ook kun je niet een enorm groot bedrag storten. Het bedrag wat maximaal gestort kan worden is afgesproken tijdens het aangaan van de spaarhypotheek.
Spaarhypotheek Meenemen?
Wil jij jouw bestaande spaarhypotheek meenemen naar het volgende huis? Dit is zeker mogelijk, maar de voorwaarden van de spaarhypotheek kunnen niet veranderd meer worden. De spaarhypotheek verlengen of verhogen is dus niet meer mogelijk. Wil jij wel een hogere hypotheek? Dan kun je dit oplossen door over te stappen naar bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek.
Welke Hypotheek Past bij Jou?
Er zijn vele hypotheeksoorten. De meeste hypotheken zijn bijvoorbeeld ook haram, waarbij je dus ook hier kunt lezen welke hypotheekopties er zijn voor halal hypotheken. Daarnaast heb je ook de 2 meest populaire hypotheken: de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.
Doe goed onderzoek naar de verschillende hypotheeksoorten en ik hoop je ook een stapje verder te hebben kunnen helpen bij het maken van een goede keuze :).
Help Elkaar :)
Laat weten in de reacties of dit artikel je heeft geholpen en of je nog goede tips hebt voor anderen. Wie weet voeg ik jouw waardevolle informatie ook toe in de blog of als je het leuk vindt kun je zelf een blog schrijven over jouw waardevolle informatie over vastgoed of hypotheken ;).
Comments