Door te investeren in een vastgoedfonds, ben je indirect in vastgoed aan het beleggen en kan je veel rendement verkrijgen. Daarnaast hoef je zelf geen tijd te steken in het beheren van de gebouwen. Een goed idee? We zullen de karakteristieken voor je op een rijtje zetten en ook een vastgoedfonds vergelijken met een REIT.
Wat is een Vastgoedfonds?
Een vastgoedfonds is een beleggingsfonds dat specifiek is gericht op investeringen in vastgoed. Het fonds investeert het geld van de beleggers in een portfolio van vastgoed objecten, zoals commerciële gebouwen, kantoren, winkelcentra, woonhuizen en andere vastgoedprojecten.
De bedoeling van het vastgoedfonds is om een rendement te behalen door middel van huurinkomsten, waardevermeerdering van het vastgoed en/of verkoop van het vastgoed. Investeerders in het vastgoedfonds ontvangen periodiek een uitkering, zoals dividend of rente, vanuit de inkomsten van het vastgoedfonds.
Vastgoedfondsen kunnen beursgenoteerd zijn of niet-beursgenoteerd. Beursgenoteerde vastgoedfondsen worden verhandeld op een beurs en hun prijzen fluctueren op basis van de vraag en aanbod. Niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen zijn over het algemeen alleen beschikbaar voor geaccrediteerde beleggers en hebben minder liquiditeit omdat ze niet op een beurs worden verhandeld.
Wat is een Real Estate Investment Trust (REIT)?
Een REIT wordt letterlijk vertaald naar het Nederlands als een 'vastgoedfonds'. Het is wel zo, dat een vastgoedfonds zich pas een REIT mag noemen als het voldoet aan bepaalde eisen. Een REIT is een specifieke juridische structuur voor vastgoedbeleggingen.
In Amerika en Nederland zijn deze regels beiden anders. Een voorbeeld is dat een REIT in Amerika minimaal 90% van zijn inkomsten moet uitkeren als dividend aan de aandeelhouders. In deze blog lees je meer over de kenmerken van Amerikaanse en Nederlandse REITs. Om officieel een REIT te mogen beheren, moeten de beheerders dus aan strenge regels voldoen wat erg voordelig kan zijn voor de investeerder.
Verschillen Vastgoedfonds en REIT
Een vastgoedfonds en een Nederlandse REIT (Real Estate Investment Trust) hebben veel gemeen omdat ze beiden gericht zijn op investeringen in vastgoed. Echter, er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen deze twee beleggingsinstrumenten.
Strengere regels REIT
Een wettelijke REIT moet aan veel eisen voldoen voordat ze zich een REIT mogen noemen. Een van de belangrijkste verschillen is dat een REIT wettelijk verplicht is om ten minste 90% van de winst uit te keren aan aandeelhouders als dividend. Hierdoor bieden REIT's doorgaans een hoger dividendrendement dan vastgoedfondsen. Een vastgoedfonds is niet wettelijk verplicht om winst uit te keren aan beleggers en kan er daarom voor kiezen om de winst te herinvesteren in het vastgoed of andere activa.
Vastgoedfonds niet Beursgenoteerd
Een ander belangrijk verschil is dat REIT's beursgenoteerd zijn en daarom op een beurs verhandeld kunnen worden. Hierdoor zijn ze over het algemeen meer liquide dan vastgoedfondsen, die vaak niet-beursgenoteerd zijn en daardoor minder makkelijk verhandelbaar zijn. Beleggers in een REIT kunnen doorgaans ook profiteren van de mogelijkheid om te handelen in de aandelen op de beurs, terwijl dit bij vastgoedfondsen niet het geval is.
Andere Regelgeving
Ten slotte zijn er ook verschillen in de regelgeving waaraan REIT's en vastgoedfondsen moeten voldoen. Zo moeten REIT's zich houden aan specifieke fiscale regels, terwijl vastgoedfondsen onder toezicht staan van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en moeten voldoen aan regels rondom beleggingsinstellingen.
Hogere inleg bij Vastgoedfondsen
Een REIT is vaak verhandelbaar bij de beurs en een vastgoedfonds is vaak een open-end fonds waarbij ze een minimale inleg van duizenden euro's willen. Als je dus nog weinig vermogen hebt, maar wel wilt beleggen in vastgoed, zou een REIT toegankelijker kunnen zijn door de lagere instapkosten.
Voorbeelden Vastgoedfondsen
Er zijn verschillende vastgoedfondsen, elk met hun eigen kenmerken en strategieën. Hieronder vindt je een aantal voorbeelden van vastgoedfondsen. De benoemde vastgoedfondsen zijn Amerikaans, Europees of Nederlands. Voor ieder wat wils.
Let op: deze benoemde vastgoedfondsen zijn dus officieel geen REIT's.
Amundi Real Estate
Amundi Real Estate is een Europese vastgoedbelegger die zich richt op kantoren, winkels en residentieel vastgoed. Het fonds heeft een focus op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord beleggen. Amundi Real Estate heeft een gevarieerde portefeuille van vastgoedprojecten in verschillende Europese landen.
Blackstone Real Estate
Blackstone Real Estate is een Amerikaanse belegger in commercieel vastgoed en een van de grootste vastgoedbeleggers ter wereld. Het zou dan ook niet gek zijn als je deze naam al vaker hebt gehoord. Het fonds heeft een breed scala aan vastgoedprojecten, waaronder kantoren, winkels, industriële objecten en wooncomplexen.
Syntrus Achmea Real Estate & Finance
Syntrus Achmea Real Estate & Finance is een Nederlands vastgoedfonds dat zich richt op commercieel vastgoed, woningen en zorgvastgoed. Het fonds heeft een lange termijn beleggingsstrategie en heeft een focus op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid.
Kempen Orange Fund
Het Kempen Orange Fund is een Nederlands vastgoedfonds dat zich richt op de Nederlandse woningmarkt. Het fonds investeert in nieuwbouwprojecten, transformatieprojecten en bestaande woningen met een focus op duurzaamheid en kwaliteit.
CBRE Global Investors
CBRE Global Investors is een wereldwijde vastgoedbelegger met een breed scala aan vastgoedprojecten in verschillende regio's en markten. Het fonds heeft een focus op commercieel vastgoed, waaronder kantoren, winkels, industriële objecten en logistiek vastgoed.
Wat zijn de regels voor een Vastgoedfonds?
We hebben het nu vooral over de regels van REIT's gehad, maar vastgoedfondsen moeten ook aan bepaalde regels voldoen als bescherming voor de beleggers.
De regels voor een vastgoedfonds verschillen per land en regio. De onderstaande regels zijn voor vele landen van toepassing op vastgoedfondsen.
Toezicht
Vastgoedfondsen staan onder toezicht van financiële toezichthouders, zoals de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Nederland en de Securities and Exchange Commission (SEC) in de Verenigde Staten. Deze toezichthouders hebben als doel om de belangen van beleggers te beschermen door ervoor te zorgen dat vastgoedfondsen zich aan de regels houden.
Transparantie
Vastgoedfondsen moeten transparant zijn over hun investeringen, kosten en rendementen. Beleggers hebben recht op duidelijke en begrijpelijke informatie over de fondsen waarin zij investeren.
Liquiditeit
Vastgoedfondsen moeten duidelijkheid bieden over de liquiditeit van hun beleggingen. Beleggers moeten weten hoe snel ze hun investeringen kunnen verkopen als ze hun geld nodig hebben.
Maximale leverage
Vastgoedfondsen mogen meestal niet meer dan een bepaald percentage van hun vermogen lenen om te investeren in vastgoed. Dit wordt ook wel de maximale Loan To Value (LTV) genoemd. De maximale LTV verschilt per land en/of regio.
Hoe kiezen tussen een Vastgoedfonds of een REIT?
Nu heb je een duidelijk beeld gekregen van de verschillen tussen vastgoedfondsen en REIT's. Bij het kiezen tussen een vastgoedfonds en een REIT, moet u uw eigen persoonlijke situatie en beleggingsdoelen overwegen. Als u op zoek bent naar meer diversificatie en bereid bent om hogere kosten te betalen voor actief beheer, dan kan een vastgoedfonds geschikt zijn. Als u daarentegen op zoek bent naar meer liquiditeit en lage kosten, dan kan een REIT een betere optie zijn.
Over het algemeen kan de minimale inleg in vastgoedfondsen hoger zijn dan die van REIT's vanwege de hogere kosten en het actieve beheer. Maar dit verschilt van fonds tot fonds en van REIT tot REIT, dus het is belangrijk om de minimale inleg voor specifieke fondsen te onderzoeken voordat u een beslissing neemt.
Wist jij de verschillen?
Ik hoop dat dit artikel je duidelijk de verschillen tussen REIT's en vastgoedfondsen heeft uitgelegd. Wist jij al dat er verschillen waren en wat deze verschillen waren? Laat het weten in de reacties!
Bij het Vastgoed Groentje helpen we elkaar door vragen te beantwoorden in de reacties en je kan zelfs je eigen blogs schrijven over onderwerpen waar jij veel van weet. Door samen te leren, kom je vele malen verder. Ik hoop je te zien in de reacties of bij een zelf geschreven blog ;).
Comments